Kotlety mielone w nowej odsłonie – gotowane na parze z brokułami i marchewką w środku:
– 1 brokuł,
– 1 średnia marchew,
– mięso mielone z indyka (500 g),
– 2 jaja,
– mąka kukurydziana,
– sól, majeranek.
Sposób przygotowania:Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Brokuł ugotować (na wodzie lub parze). W misce rozdrobnić ugotowany brokuł i wymieszać z marchewką. Dodać mięso, jaja, przyprawy i formować niewielkie kotlety. Obtoczyć w mące kukurydzianej i gotować na parze około 10-15 minut.Kotlety można również upiec lub w najgorszym przypadku usmażyć.Podane z ziemniakami i rukolą z dressingiem z oregano i oliwy z oliwek
– pieczona ryba (wybierz ulubioną w szpinaku),
– kasza jęczmienna,
– cukinia na parze,
– sos: jogurt naturalny, odrobina majonezu, rzodkiewka, przyprawy.
Dlaczego warto jeść około 2 porcji ryb tygodniowo? Ponieważ ryby, szczególnie te z zimnych mórz są bardzo zdrowym i lekkostrawnym wyborem. Są cenne z powodu zawartości bardzo korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 oraz sporej zawartości białka.
✔Propozycja 5.
Talerz dobroci:
– 50 g makaronu pszennego
– 200 g warzyw gotowanych na parze (tymianek i kminek dla lepszego trawienia✔)
– pulpeciki na parze (200 g mięsa mielonego z indyka, 80 g marchewki, 1 jajo, łyżka mąki kukurydzianej – 6 małych pulpecików gotowanych na parze✔)
– pesto z zielonej pietruszki (10 g zielonej pietruszki, 15 g oliwy z oliwek, bazylia – można dodać również sok z cytryny i czosnek✔)