Obiady na szybko i zdrowo [przepisy]

168
Rate this post
Często spotykam się z wymówkami w stylu „nie mam czasu/nie lubię spędzać zbyt długiego czasu w kuchni, dlatego wybieram dania gotowe”. Nic bardziej mylnego. Wszystko jest kwestią zarządzania czasem i odpowiedniego planowania posiłków oraz wyobraźni. Ja najczęściej gotuje na dwa dni. Nie potrzeba godzin w garach, aby jeść zdrowo (tak samo jak nie potrzeba na to dużych pieniędzy).
Przedstawiam Wam 2 lekkie, tanie, proste i szybkie propozycje obiadowe:
✔Propozycja 1. 
– pieczony kurczak w ziołach,
– fasolka szparagowa gotowana na parze,
– kasza kuskus,
– sos: jogurt naturalny+zioła+odrobina majonezu.
✔ Propozycja 2:
– pieczony kurczak w ziołach,
– sos pieczarkowy: pieczarki gotowane na parze + jogurt naturalny,
– kasza jęczmienna.
Wystarczy upiec kurczaka, podzielić na porcję i następnego dnia cieszyć się jeszcze szybszym obiadem. To samo można zrobić z kaszą.
✔ Propozycja 3:

Kotlety mielone w nowej odsłonie – gotowane na parze z brokułami i marchewką w środku:

– 1 brokuł,

– 1 średnia marchew,

– mięso mielone z indyka (500 g),

– 2 jaja,

– mąka kukurydziana,

– sól, majeranek.

Sposób przygotowania:Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Brokuł ugotować (na wodzie lub parze). W misce rozdrobnić ugotowany brokuł i wymieszać z marchewką. Dodać mięso, jaja, przyprawy i formować niewielkie kotlety. Obtoczyć w mące kukurydzianej i gotować na parze około 10-15 minut.Kotlety można również upiec lub w najgorszym przypadku usmażyć.Podane z ziemniakami i rukolą z dressingiem z oregano i oliwy z oliwek

✔ Propozycja 4:

– pieczona ryba (wybierz ulubioną w szpinaku),

– kasza jęczmienna,

– cukinia na parze,

– sos: jogurt naturalny, odrobina majonezu, rzodkiewka, przyprawy.

Dlaczego warto jeść około 2 porcji ryb tygodniowo? Ponieważ ryby, szczególnie te z zimnych mórz są bardzo zdrowym i lekkostrawnym wyborem. Są cenne z powodu zawartości bardzo korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 oraz sporej zawartości białka.

✔Propozycja 5. 

 

Talerz dobroci:

– 50 g makaronu pszennego

– 200 g warzyw gotowanych na parze (tymianek i kminek dla lepszego trawienia✔)

– pulpeciki na parze (200 g mięsa mielonego z indyka, 80 g marchewki, 1 jajo, łyżka mąki kukurydzianej – 6 małych pulpecików gotowanych na parze✔)

– pesto z zielonej pietruszki (10 g zielonej pietruszki, 15 g oliwy z oliwek, bazylia – można dodać również sok z cytryny i czosnek✔)