Domowe fast foody [przepisy]

241
Rate this post

1. Domowe wrapy (zdjęcie w nagłówku). 

Składniki:

– łosoś wędzony

– ser twarogowy wędzony

– roszponka

– ogórek

– sos: jogurt naturalny (2 łyżeczki), majonez (1/2 łyżeczki), sól, bazylia.

2. Zdrowy burger. 

 

Od czasu do czasu każdy z nas ma ochotę na coś mniej zdrowego. Oczywiście, w diecie pełnej zdrowych produktów raz na jakiś czas miejsce znajdzie się i dla fast fooda. Wszystko z głową.

Dla tych jednak, którzy lubią szukać nowych rozwiązań i spróbują coś nowego, a zarazem o niebo zdrowego niż burger z Mc Donalds, mam przepis poniżej.

Moja propozycja na fit burgera:

Składniki od spodu:

– 1/2 bułki pełnoziarnistej,

– łyżka sosu (jogurt naturalny, majonez, majeranek, sól),

– sałata (u mnie mieszanka),

– rozkrojony pulpet miesno-warzywny (przepis na pulpety z mięsa z piersi indyka, brokułem i marchewką kilka zdjęć wcześniej),

– jedna średnia rzodkiewka,

– pieczona cukinia – 3 plastry (krążki cukinii posypane majerankiem),

– 2 plastry mozzarelli,

– łyżka sosu,

– sałata,

– 1/2 bułki pełnoziarnistej.

Pełnowartościowy posiłek dla każdego. W tym duża porcja warzyw

3. Chińskie danie z tofu:

 

Składniki na 2 porcje:

– 450 g Mieszanka chińska (opakowanie: marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, grzyby mun, bambus),

– 10 ml Oliwa z oliwek,

– 200 g Ryż parboiled,

– 15 g Sos sojowy,

– 180 g Tofu wędzone,

Sposób przygotowania:

Tofu zamarynuj w przyprawach: pieprz ziołowy oraz sosie sojowym. Ryż ugotuj na sypko. Tofu podsmaż krótko na 1 łyżeczce oliwy z oliwek, a na drugiej chińską mieszankę warzywną.

Wartość odżywcza i kaloryczna w jednej porcji:

E: 573 kcal,

B: 21.11 g,

T:13.67 g.

W: 88.27g