1. Domowe wrapy (zdjęcie w nagłówku).
Składniki:
– łosoś wędzony
– ser twarogowy wędzony
– roszponka
– ogórek
– sos: jogurt naturalny (2 łyżeczki), majonez (1/2 łyżeczki), sól, bazylia.
2. Zdrowy burger.
Od czasu do czasu każdy z nas ma ochotę na coś mniej zdrowego. Oczywiście, w diecie pełnej zdrowych produktów raz na jakiś czas miejsce znajdzie się i dla fast fooda. Wszystko z głową.
Dla tych jednak, którzy lubią szukać nowych rozwiązań i spróbują coś nowego, a zarazem o niebo zdrowego niż burger z Mc Donalds, mam przepis poniżej.
Moja propozycja na fit burgera:
Składniki od spodu:
– 1/2 bułki pełnoziarnistej,
– łyżka sosu (jogurt naturalny, majonez, majeranek, sól),
– sałata (u mnie mieszanka),
– rozkrojony pulpet miesno-warzywny (przepis na pulpety z mięsa z piersi indyka, brokułem i marchewką kilka zdjęć wcześniej),
– jedna średnia rzodkiewka,
– pieczona cukinia – 3 plastry (krążki cukinii posypane majerankiem),
– 2 plastry mozzarelli,
– łyżka sosu,
– sałata,
– 1/2 bułki pełnoziarnistej.
Pełnowartościowy posiłek dla każdego. W tym duża porcja warzyw
3. Chińskie danie z tofu:
Składniki na 2 porcje:
– 450 g Mieszanka chińska (opakowanie: marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, grzyby mun, bambus),
– 10 ml Oliwa z oliwek,
– 200 g Ryż parboiled,
– 15 g Sos sojowy,
– 180 g Tofu wędzone,
Sposób przygotowania:
Tofu zamarynuj w przyprawach: pieprz ziołowy oraz sosie sojowym. Ryż ugotuj na sypko. Tofu podsmaż krótko na 1 łyżeczce oliwy z oliwek, a na drugiej chińską mieszankę warzywną.
Wartość odżywcza i kaloryczna w jednej porcji:
E: 573 kcal,
B: 21.11 g,
T:13.67 g.
W: 88.27g