Sos brokułowo-jogurtowy, sałatka brokułowa [przepisy]

273
Rate this post

Brakuje Wam czasami pomysłu na obiad? Zamiast sięgać po gotowe sosy lub sałatki sięgnijcie po garść inspiracji.

1. Sos jogurtowo-brokułowy. 

Składniki na 4 porcje podane na grafice.

 

A przygotowanie? Brokuł podzielić na różyczki, umyć i gotować w lekko osolonej wodzie przez około 8 minut. Umyć cebulę, pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Po ugotowaniu brokuła dorzucić go na patelnię. Posiekać czosnek i dodać do warzyw. Mozzarellę pokroić na plasterki, dorzucić do warzyw i podsmażyć do rozpuszczenia. Następnie zestawić z ognia, wymieszać z jogurtem naturalnym i przyprawić. U mnie: pieprz ziołowy, oregano i bazylia.

U nas taki sos ostatnio super sprawdził się do piersi indyka i makaronu. Ale na pewno też świetnie będzie smakował z rybą i brązowym ryżem!

Tak, mozzarella ma dosyć wysoką zawartość tłuszczu – 16g/100 g pokarmu – jednak pamiętajmy, że receptura jest na 4 porcje. I warto wykorzystać niskotłuszczowy jogurt naturalny.

2. Sałatka brokułowa – na zimno i na ciepło. 

 

Sałatka:
– makaron pszenny pełnoziarnisty,
– brokuł,
– kukurydza konserwowa,
– pierś kurczaka w przyprawach,
– mozzarella light,
– prażone nasiona słonecznika,
– dip jogurtowy (jogurt naturalny + przyprawy: pieprz, sól, oregano, czosnek granulowany, bazylia).
A gdybyście zastanawiali się czy użyć majonezu czy może jogurtu, to służę pomocą.
1 łyżka majonezu (a na jednej się nie skończy) =10 g to ok. 66 kcal.
Natomiast jedna łyżka jogurtu naturalnego (20 g) to zaledwie ok. 14 kcal.
Nie ma za co.
P.S. próbowaliśmy – podana na ciepło też sztos.