Brakuje Wam czasami pomysłu na obiad? Zamiast sięgać po gotowe sosy lub sałatki sięgnijcie po garść inspiracji.
1. Sos jogurtowo-brokułowy.
Składniki na 4 porcje podane na grafice.
A przygotowanie? Brokuł podzielić na różyczki, umyć i gotować w lekko osolonej wodzie przez około 8 minut. Umyć cebulę, pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Po ugotowaniu brokuła dorzucić go na patelnię. Posiekać czosnek i dodać do warzyw. Mozzarellę pokroić na plasterki, dorzucić do warzyw i podsmażyć do rozpuszczenia. Następnie zestawić z ognia, wymieszać z jogurtem naturalnym i przyprawić. U mnie: pieprz ziołowy, oregano i bazylia.
U nas taki sos ostatnio super sprawdził się do piersi indyka i makaronu. Ale na pewno też świetnie będzie smakował z rybą i brązowym ryżem!
Tak, mozzarella ma dosyć wysoką zawartość tłuszczu – 16g/100 g pokarmu – jednak pamiętajmy, że receptura jest na 4 porcje. I warto wykorzystać niskotłuszczowy jogurt naturalny.
2. Sałatka brokułowa – na zimno i na ciepło.