Dziś coś zdecydowanie dla osób na masie: spora dawka białka i kalorii, a przy tym smak i szybkość przygotowania. Przedstawiam Wam mój ostatni wynalazek – mascarpone na daktylach.
Składniki na 4 porcje:
– daktyle, suszone – 80 g (2 garście)
– musli – 100 g (8 łyżek,
– mascarpone – 250 g (opakowanie)
– jogurt naturalny – 150 g (opakowanie)
– płatki migdałowe – 30 g (1/3 szklanki)
– odżywka białkowa (u mnie smak bananowy) – 60 g (2 porcje)
– maliny liofilizowane – 45 g (1 ½ porcji).
Sposób przygotowania:
Przygotuj 4 naczynia -np. szklanki. Daktyle namocz w ciepłej wodzie (ilość wody ponad powierzchnię daktyli). Następnie zblenduj je z 3/4 ilości musli. Ułóż na spód naczyń. Mascarpone zmiksuj z jogurtem naturalnym i odżywką białkową (u mnie o smaku bananowym). Ułóż jako następną warstwę. Na wierzch posyp płatkami migdałowymi, malinami liofilizowanymi i pozostałą częścią musli. Wstaw na 1-2 godzinę do lodówki.
Wartość odżywcza i kaloryczna w 1 porcji:
E: 558 kcal,
B: 20, 5 g,
T: 32,5 g,
W: 44,8 g.