A co na kanapki? Pasta! [przepisy]

267
Rate this post

Szybka alternatywa dla sklepowej wędliny na kanapkę i innych wynalazków. 

Przedstawiam przepis, na który zapewne część spojrzy podejrzliwym okiem. Jednak ja lubię próbować czegoś innego jeśli chodzi o codzienne kanapki – ile może jeść wędlinę (której składowi radzę się dobrze przyglądać), z dodatkiem sera i jakiegoś warzywka. Od czasu do czasu każdemu chcę się czegoś innego – dlatego ja dziś przychodzę z nową propozycją pasty kanapkowej. Jakie warzywa są w zimę każdy widzi – ogórek i pomidor smakują niezbyt zachęcająco, więc stwierdziłam, że trzeba poszukać alternatyw, aby z względu na porę roku moje spożycie warzyw nie zmalało. Sposoby są różne – zimowe rozgrzewające leczo, dodatek warzyw do pulpetów czy też właśnie pasty warzywne.

1. Pasta twarogowa. 

Pasta twarogowa w towarzystwie rzodkiewki i nasion słonecznika.

– serek wiejski (opakowanie ok. 200 g)

– rzodkiewka (3 średnie)

– łyżeczka nasion słonecznika (mogą być także uprzednio uprażone)

– przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia.

2. Pasta z buraka (zdjęcie w nagłówku). 

Moja pasta z buraka na niewielką miseczkę (nie podam niestety gramatury, bo całość była dosłownie eksperymentem):

– ugotowany średni burak,

– plaster wędzonego sera twarogowego,

– łyżeczka nasion słonecznika,

– 2 łyżeczki oliwy z oliwek,

– przyprawy: sól (ale bardzo niedużo ze względu na dodatek sera wędzonego), sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Ugotowanego buraka (w wodzie lub na parze) zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Dodać ser twarogowy wędzony, zmielone nasiona słonecznika, oliwę z oliwek i przyprawy. Całość wymieszać i gotowe! Można iść jeszcze na łatwiznę i wszystkie składniki po prostu zblendować – wtedy uzyskacie fajny różowy kolor pasty – ja jednak o 22 nie chciałam już hałasować moim blenderem.

A jak już jesteśmy przy temacie buraków, to należy pamiętać, że:

– młode buraki ćwikłowe wraz z liśćmi to tak zwana botwina lub boćwina,

– sok z buraka jest naturalnie stosowanym barwnikiem spożywczym (np. w jogurtach, sokach i kremach),

– sok z buraka ze względu na obecność substancji odżywczych powinien znaleźć się w diecie dzieci, osób zagrożonych występowaniem anemii, a także powinny spożywać go kobiety w ciąży (ze względu na zawartość kwasu foliowego),

– jest źródłem: witaminy C, E,  B1, beta-karotenu, wapnia, magnezu, sodu, potasu i żelaza,

– spożywanie buraka korzystnie wpływa na układ krwionośny – usprawnia krążenie krwi, chroni przed powstawaniem zakrzepów, nadciśnienia tętniczego. Łagodzi także przeziębienia, kaszel i chrypkę. Dobrze także wpływa na oporność i chroni przed chorobami, m.in. wirusowymi.

– ma również właściwości antynowotworowe, wspomaga także regenerację organizmu. Sprawia, że ciało podczas wysiłku działa bardziej ekonomicznie, zmniejsza zużycie tlenu i opóźnia zmęczenie,

– burak w zwyczajowej diecie wspomaga pracę nerek i wątroby,

– betaina czyli barwnik buraczany działa krwiotwórczo, poprawia kondycję włosów i paznokci.

– spożywanie tych warzyw niweluje nadmiar homocysteiny (ważne dla mięsożerców!), przyczyniającego się do rozwoju miażdżycy,

– można je spożywać w formie ugotowanej a także surowej – utarte i dodane np. do surówki. Oprócz tradycyjnego barszczu, pasty na kanapki, z buraków można przygotować sok, koktajl i syrop polecany na przeziębienia.

3. Pasta z tuńczyka i marchewki. 

 

Składniki:

– puszka tuńczyka w sosie własnym,

– 2 średnie marchewki,

– 2 ugotowane żółtka,

– 3 łyżki pokrojonego szczypiorku,

– łyżeczka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek

– 2 łyżki jogurtu naturalnego,

– przyprawy: sól, pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, a następnie oddziel żółtka od białek. Tuńczyka odsącz od sosu i wrzuć do miski, rozdziel na kawałki za pomocą widelca. Marchew zatrzyj na małych oczkach i chwilę podsmaż na łyżeczce oliwy z oliwek/oleju rzepakowego. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek i przerzuć wszystko do miseczki. Dodać żółtka jaja, jogurt naturalny oraz przyprawy.

Możesz podać na kanapkach jako smarowidło lub jako farsz do tortilli lub jajek (od razu wykorzystasz pozostałe ugotowane białka).

Wartość kaloryczna i energetyczna w całej miseczce (5-6 porcji):

E: 415 kcal,
B: 48, 4 g,
T: 20,3 g,
W: 11,4 g.

4. Nutella z awokado:

 

Składniki na 1 porcję:

– 1/2 awokado (70 g),

– 1/2 banana (60 g),

– łyżeczka miodu,

– łyżka kakao/karobu.

Sposób przygotowania:

Dojrzałe awokado wymieszać z rozgniecionym bananem (lub zblendować całość) i wymieszać z kakao. Do smaku doprawić miodem.

Wartość odżywcza i energetyczna porcji:

E: 245 kcal,
B: 4.87 g,
T: 12.00 g,
W: 31.25 g.
5. Smalec z fasoli: 
Przygotowanie tej pasty kanapkowej to żadna filozofia, ale za to pełnia smaku. Polecam podawać z ogórkiem (świeżym lub kiszonym).
Składniki na miseczkę:
– puszka fasoli białej,
– łyżka oliwy z oliwek,
– 1 łyżka szczypiorku (ok. 10 g),
– przyprawy: sól, pieprz, goździk mielony, majeranek.
Sposób przygotowania:
Fasolę odsączyć z zalewy i roznieść widelcem na gładką masę. Zalać wierzch oliwą z oliwek i posypać siekanym szczypiorkiem.  przypraw solą, pieprzem, goździkiem mielonym i majerankiem.
Wartość energetyczna i odżywcza w całości:
E: 294 kcal,
B: 15, 46 g,
T: 10,6 g,
W: 33,98 g.