Dania z cukinią. Placki, sos cukiniowy, zupa krem z cukinii [przepisy]

209
Rate this post

1. Przepis na placki z cukinii. 

Na talerzu mamy zdrowy, pełnowartościowy i pyszny posiłek. Polecam placki z cukinii i marchewką podane w sosie z serka wiejskiego i rzodkiewki oraz z pstrągiem tęczowym wędzonym.

 

Pieczone placki z cukinii:

Składniki na 14 średniej wielkości placków:

– dwie średnie cukinie

– 8 łyżek dowolnej mąki (u mnie miks pszenna+kukurydziana)

– 2 jaja

– średnia marchew

– 2-3 łyżki serka wiejskiego

– przyprawy: pieprz, sól, bazylia, majeranek

– olej rzepakowy (niewielka ilość, aby pędzelkiem posmarować papier do pieczenia).

– opcjonalnie cebula czerwona.

Sposób przygotowania: Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zostawić na sitku na ok. 15 minut do odcedzenia. Marchew umyć i zetrzeć, mąkę przesiać do miski. Po odcedzeniu cukinii dodać ją do miski wraz z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać przyprawy. Mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Na wyłożoną papierem do pieczenia (natłuścić pędzelkiem) blaszkę nakładać masę łyżką. Piec w temperaturze 180*C przez około 15-20 minut. Placki powinny uzyskać złoto-brązowy kolor z obu stron.

Sos: pokrojona rzodkiewka, pozostały serek wiejski.

2. Przepis na pierś kurczaka w sosie z cukiniowo-pomidorowym. 
Składniki na 4 porcje:
– pierś kurczaka – podwójna (około 400 g)/pierś indyka
– 1 średnia cukinia
– 1 duża czerwona papryka
– 1 duża czerwona cebula
– około 500 g świeżych pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, przyprawa curry, oregano, bazylia, tymianek.
– olej rzepakowy (niewielka ilość do obsmażenia piersi i świeżych warzyw).
Sposób przygotowania: filet umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać z ok. 1 łyżeczką przyprawy curry. Można dodać także szczyptę soli i oprószyć mięso pieprzem ziołowym. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Cukinię, paprykę, cebulę umyć, następnie pokroić w kostkę. Dorzucić na patelnię do kurczaka i całość smażyć jeszcze ok. 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni przerzucić do garnka. Sparzone wcześniej pomidory obieramy ze skorki i kroimy w kostkę. Dorzucamy je i zmiażdżony czosnek do garnka. Po tym dodać słodką paprykę. Naczynie przykryć, zawartość dusić aż do miękkości warzyw. Na koniec dodać zioła: oregano, bazylię, tymianek (najlepiej świeże).
Z czym podawać? Kasza kuskus bądź ryż brązowy. Sprawdzi się także makaron pełnoziarnisty, jeśli sos wyjdzie odpowiednio gęsty.
3. Zupa krem z cukinii. 

Dziś mam dla Was zupę krem- prosta, tania i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

– cukinia 1 duża

– 4 średnia ziemniaki

– 3-4 łyżki śmietanki 30% tłuszczu

– ok. 1 litra wody

– przyprawy: sól, liść laurowy, czosnek, pietruszka, bazylia.

Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć i obrać. Cukinię pokroić na grube plastry. Zalać wodą, gotować do miękkości, dodaj liść laurowy. Następnie zdjąć z gazu, odlać około połowy wody i zmiksować na gładki krem. Wstawić na gaz, podgrzać i dodać śmietankę. Gotować jeszcze chwilkę. Przyprawić do smaku. U mnie zupa podana razem z kopytkami, prażonym słonecznikiem i plastrami mozzarelli.

4. Sos z cukinii do makaronu lub ryżu. 

 

Zrobiliście moją zupę z cukinii i zostało Wam trochę składników? Jeśli nie macie jeszcze jej dość mam dla Was prosty przepis na sos obiadowy. Typowy #zerowaste, aby nie zmarnować produktów, które nam zostają z zupy.

Z cyklu: te same składniki, dwa dni, dwa różne zastosowania i zero zmarnowanej żywności.

Składniki:

✔ jedna duża cukinia

✔ ok. 100 ml śmietanki 30% tłuszczu

✔ 2 plastry mozzarelli

✔ przyprawy: sól, majeranek, czosnek granulowany.

Sposób przygotowania: Pokrojoną w plastry cukinię (można posolić) ugotować na parze. Następne wrzucić do garnka, posypać mozzarellą, zalać śmietanką i chwilę gotować. Przyprawić do smaku. Proste ✔

Propozycja podania: pieczony kurczak i ryż basmati.

5. Wege wersja zupy z cukinii. 

 

Dziś mam dla Was pomysł na super syty, bogaty w białko wegański posiłek obalający mit, że dieta roślinna to dieta głodowa. Jakiś czas temu dostałam prośbę o więcej przepisów z gatunku #wege i postaram się teraz, gdy mam już więcej czasu wrzucać dla Was więcej roślinnych inspiracji.
Ukazuje się coraz więcej wyników badań naukowych, które udowadniają korzyści zdrowotne wynikające z prowadzenia diety roślinnej. Ograniczenie lub całkowita eliminacja mięsa z diety wcale nie oznacza licznych niedoborów i problemów zdrowotnych. Jakiś czas temu na portalu Dietetycy.org.pl – Portal dla dietetyków ukazał się mój tekst o wpływie na poziom cholesterolu we krwi konsumpcji mięsa czerwonego, ale również i białego.
Nawet największych amatorów mięsa zachęcam do zrobienia sobie jednego dnia w tygodniu bezmięsnego lub po prostu roślinnego. Będzie to dobre dla naszego środowiska, zdrowia, zróżnicowania diety i dla kieszeni.
Składniki:
– 2 ziemniaki,
– 1 duża cukinia,
– puree z dyni (mała miseczka),
– woda (ok. 1,5 l),
– soczewica czerwona (ok. 3 łyżek),
– 2 spore plastry tofu,
– 2 orzechy włoskie,
– przyprawy: sól, liść laurowy, tymianek.
– opcjonalnie: śmietana roślinna.
Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, cukinię pokroić. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać liść laurowy i sól. Gotować około 5-8 minut, po czym dodać opłukaną soczewicę czerwoną, kilka minut później puree z dyni. Od czasu dodania soczewicy gotować około 10 minut. Po tym czasie zblendować na gladki krem. Podawać z dodatkiem skrobiowym, tofu i posiekanymi orzechami włoskimi, na wierz posypać tymiankiem. Można na talerzu zabielić śmietana roślinną.
Czyli mamy:
– sporo białka z tofu i soczewicy
– zdrowe tłuszcze z orzechów
– dla lepszego efektu dodajemy jeszcze pełnoziarnisty ryż lub grubą kaszę jako źródło węglowodanów złożonych.

6. Zupa krem z cukinią w słodszej wersji. 

 

Mała modyfikacja mojej ulubionej zupy z cukinią, nieco w słodszej wersji.

Zupy to prawdziwe #comfortfoods, czyli są potrawami, które mają poprawiać nastrój. Ponoć my Polacy spożywamy największe ilości zup w Europie. Średnio Polak rocznie spożywa 103 litry zupy.

Składniki:

– cukinia 1 duża

– 4 średnie ziemniaki

– 2 średnie marchewki

– ok. 1 litra wody

– przyprawy: sól, liść laurowy, bazylia.

– sezam

– ok. 4 łyżek maślanki

– mozzarella light

Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć i obrać. Cukinię pokroić na grube plastry. Marchew oskrobać i również pokroić na plastry. Zalać wodą (około 1-1,5 l), posolić, dodać liść laurowy, gotować do miękkości. Następnie zdjąć z gazu, odlać około połowy wody i zmiksować na gładki krem. Podgrzać i gotowe. Na talerzu można dodać maślankę.

Przyprawić do smaku. U mnie zupa podana razem z makaronem, plastrami mozzarelli i sezamem.

Zupy są:

✔ tanie

✔ szybkie w przygotowaniu

✔ zdrowe

✔ mega sycące

✔ sposobem na przemycenie warzyw do diety.

 

7. Zielona zapiekanka. 

 

Składniki:
– 3 jajka,
– 1/3 średniej cukinii,
– 2 garście szpinaku,
– ½ pęczka szczypiorku,
– 2 plastry sera sałatkowego,
– 1 plaster masła.
Sposób przygotowania:
Foremkę lub małe naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Umyj szpinak, cukinię, szczypiorek i pokrój. Pokrój też w kostkę ser sałatkowy. Do miseczki wybij jajka i rozmieszaj widelcem razem z ulubionymi przyprawami. Układaj w naczyniu najpierw szpinak, cukinię, ser i posyp szczypiorkiem. Całość zalej równomiernie jajkiem. Przygotuj piekarnik, nastaw temperaturę na max. 180 C. Piecz około 25-30 minut.
Wartość kaloryczna i energetyczna w jednej porcji:
E: 457 kcal,
B: 30,5 g
T: 34 g
W: 8 g

 

Poniżej kilka raz dla zabieganych:

✔planuj posiłki i zakupy spożywcze – dzięki temu zaoszczędzisz czas i pieniądze

✔gotuj większe porcje i dziel na dwa dni

✔ zaopatrz się w szczelne pojemniki, które będą z Tobą w pracy lub w szkole

✔ bądź kreatywny – przekształcaj stare przepisy lub wymyślaj nowe, takie które będą dla dostosowane do Twoich preferencji smakowych i czasu

✔ zapomnij o daniach gotowych – w domu możesz z powodzeniem przygotować sałatki, zapiekanki, zupy kremy, burgery, które super sprawdzą się do lunchboxa. I przy okazji zaoszczędzisz.