1. Przepis na placki z cukinii.
Na talerzu mamy zdrowy, pełnowartościowy i pyszny posiłek. Polecam placki z cukinii i marchewką podane w sosie z serka wiejskiego i rzodkiewki oraz z pstrągiem tęczowym wędzonym.
Pieczone placki z cukinii:
Składniki na 14 średniej wielkości placków:
– dwie średnie cukinie
– 8 łyżek dowolnej mąki (u mnie miks pszenna+kukurydziana)
– 2 jaja
– średnia marchew
– 2-3 łyżki serka wiejskiego
– przyprawy: pieprz, sól, bazylia, majeranek
– olej rzepakowy (niewielka ilość, aby pędzelkiem posmarować papier do pieczenia).
– opcjonalnie cebula czerwona.
Sposób przygotowania: Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zostawić na sitku na ok. 15 minut do odcedzenia. Marchew umyć i zetrzeć, mąkę przesiać do miski. Po odcedzeniu cukinii dodać ją do miski wraz z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać przyprawy. Mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Na wyłożoną papierem do pieczenia (natłuścić pędzelkiem) blaszkę nakładać masę łyżką. Piec w temperaturze 180*C przez około 15-20 minut. Placki powinny uzyskać złoto-brązowy kolor z obu stron.
Sos: pokrojona rzodkiewka, pozostały serek wiejski.
Dziś mam dla Was zupę krem- prosta, tania i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
– cukinia 1 duża
– 4 średnia ziemniaki
– 3-4 łyżki śmietanki 30% tłuszczu
– ok. 1 litra wody
– przyprawy: sól, liść laurowy, czosnek, pietruszka, bazylia.
Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć i obrać. Cukinię pokroić na grube plastry. Zalać wodą, gotować do miękkości, dodaj liść laurowy. Następnie zdjąć z gazu, odlać około połowy wody i zmiksować na gładki krem. Wstawić na gaz, podgrzać i dodać śmietankę. Gotować jeszcze chwilkę. Przyprawić do smaku. U mnie zupa podana razem z kopytkami, prażonym słonecznikiem i plastrami mozzarelli.
4. Sos z cukinii do makaronu lub ryżu.
Zrobiliście moją zupę z cukinii i zostało Wam trochę składników? Jeśli nie macie jeszcze jej dość mam dla Was prosty przepis na sos obiadowy. Typowy #zerowaste, aby nie zmarnować produktów, które nam zostają z zupy.
Z cyklu: te same składniki, dwa dni, dwa różne zastosowania i zero zmarnowanej żywności.
Składniki:
✔ jedna duża cukinia
✔ ok. 100 ml śmietanki 30% tłuszczu
✔ 2 plastry mozzarelli
✔ przyprawy: sól, majeranek, czosnek granulowany.
Sposób przygotowania: Pokrojoną w plastry cukinię (można posolić) ugotować na parze. Następne wrzucić do garnka, posypać mozzarellą, zalać śmietanką i chwilę gotować. Przyprawić do smaku. Proste ✔
Propozycja podania: pieczony kurczak i ryż basmati.
5. Wege wersja zupy z cukinii.
6. Zupa krem z cukinią w słodszej wersji.
Mała modyfikacja mojej ulubionej zupy z cukinią, nieco w słodszej wersji.
Zupy to prawdziwe #comfortfoods, czyli są potrawami, które mają poprawiać nastrój. Ponoć my Polacy spożywamy największe ilości zup w Europie. Średnio Polak rocznie spożywa 103 litry zupy.
Składniki:
– cukinia 1 duża
– 4 średnie ziemniaki
– 2 średnie marchewki
– ok. 1 litra wody
– przyprawy: sól, liść laurowy, bazylia.
– sezam
– ok. 4 łyżek maślanki
– mozzarella light
Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć i obrać. Cukinię pokroić na grube plastry. Marchew oskrobać i również pokroić na plastry. Zalać wodą (około 1-1,5 l), posolić, dodać liść laurowy, gotować do miękkości. Następnie zdjąć z gazu, odlać około połowy wody i zmiksować na gładki krem. Podgrzać i gotowe. Na talerzu można dodać maślankę.
Przyprawić do smaku. U mnie zupa podana razem z makaronem, plastrami mozzarelli i sezamem.
Zupy są:
✔ tanie
✔ szybkie w przygotowaniu
✔ zdrowe
✔ mega sycące
✔ sposobem na przemycenie warzyw do diety.
7. Zielona zapiekanka.
Poniżej kilka raz dla zabieganych:
✔planuj posiłki i zakupy spożywcze – dzięki temu zaoszczędzisz czas i pieniądze
✔gotuj większe porcje i dziel na dwa dni
✔ zaopatrz się w szczelne pojemniki, które będą z Tobą w pracy lub w szkole
✔ bądź kreatywny – przekształcaj stare przepisy lub wymyślaj nowe, takie które będą dla dostosowane do Twoich preferencji smakowych i czasu
✔ zapomnij o daniach gotowych – w domu możesz z powodzeniem przygotować sałatki, zapiekanki, zupy kremy, burgery, które super sprawdzą się do lunchboxa. I przy okazji zaoszczędzisz.