Kotlety jajeczne w nowej odsłonie [przepis]

183
Rate this post

Dziś przychodzę do Was z nowym prostym przepisem, który ma w sobie nutkę tradycji.

 

Składniki na 4 porcje:

– 300 g Jaja kurze (6 sztuk)

– 30 g Bułka tarta (4 łyżki)

– 20 g Szczypiorek (4 łyżki siekanego),

– 45 g Marchew (1 średnia),

– 5 ml Oliwa z oliwek (1 łyżeczka),

– 60 g Ser mozzarella light (1/2 opakowania).

Sposób przygotowania:
5 jajek ugotuj na twardo. W czasie ich gotowania posiekaj drobno szczypiorek i zetrzyj na małych oczkach tarki marchew. Mozzarellę pokrój na drobne kawałki, tak samo ugotowane jajka. Wrzuć wszystko do miski i dokładnie wymieszaj, dodaj przyprawy: pieprz, sól, a następnie surowe jajko i wyrabiaj na masę. Formuj małe kotleciki – powinno wyjść około 12 (3 na porcję). Uformowane kotlety obtocz w bułce tartej i ułóż na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą z oliwek. Rozgrzej piekarnik do 180 C. Piecz około 20-25 minut.
Propozycja podania: świeże ziemniaczki, szparagi na parze oraz sos jogurtowy.
Wartość odżywcza i kaloryczna jednej porcji – 3 kotlecików:
E: 177 kcal,
B: 13.59 g,
T: 10.25 g,
W: 7.63 g.