Coś zupełnie z niczego, czyli coś co rankiem było owsianką, a wieczorem plackami
✔ pieczone placki owsiano-jaglane (płatki owsiane, płatki jaglane, maślanka, wiórki kokosowe, domowa konfitura z czarnych porzeczek)
✔mus z pieczonego jabłka
✔cynamon.
Placki powstały z resztek owsianko-jaglanki na maślance. Zostawiłam na potem i upiekłam z silikonowej formie. Lubicie gotować zgodnie z ideą „No waste”, która zakłada wykorzystywanie resztek (oczywiście w granicach rozsądku i zdrowia!), w celu minimalizacji ilości wyrzucanych pokarmów.
3. Cynamonowe ciastka owsiane.
Przepis banalnie prosty. Ciasteczka idealne do porannej kawy. Zdrowsza alternatywa dla popularnych super słodkich ciastek, których skład jest często bardzo długi i zawiły.
Składniki na 10 cynamonowych ciasteczek owsianych z jabłkami:
– 2 średnie słodkie jabłka,
– 1 jajko,
– 3/4 szklanki płatków owsianych,
– 1 łyżeczka słodzidła (u mnie ksylitol),
– 1 łyżeczka cynamonu, – 1 łyżeczka oleju roślinnego.
Sposób przygotowania: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajko rozbić do miski, roztrzepać widelcem. Dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę składników i ponownie dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i odczekać około 15 minut, aby płatki owsiane napęczniały. Po tym czasie z ciasta formować małe kulki, spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut w 180 stopniach C.