Sałatka żydowska ze śledziem i rady dietetyka na Wielkanoc [przepis]

172
Rate this post

Za pewne dziś większość rodzin zabierze się za legendarną sałatkę jarzynową (w Boże Narodzenie zamiast majonezu dałam jogurt naturalny i była rzeczywiście niejadalna). Ja mam dla Was przepis z kuchni żydowskiej, który ostatnio robiliśmy na zajęciach – ja troszkę zmodyfikowałam go po swojemu. Fajnie się sprawdzi się jakoś zamiennik jarzynowej. 

Sałatka żydowska ze śledziem:

– 5 dużych ziemniaków,

– 1 por,

– 3 gruntowe ogórki zielone,

– 2 płaty śledziowe,

– sos pietruszkowy: jogurt naturalny, majonez, pietruszka i przyprawy.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i ugotować. W tym czasie obrać por i pokroić w kostkę, ogórki w grubsze plastry, a śledzia w drobną kostkę. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Przygotować sos – 1 łyżka majonezu wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego. Dodać przyprawy (u mnie sól i odrobina czosnku). Sałatkę układać warstwowo: ziemniaki, ogórek, sos, por, sos, aż się skończą. Na wierzch ułożyć śledzia.

 

Rady dietetyka na święta?

– pij dużo wody,

– nie przesiaduj przy stole – między nawałnicami gości pomóż sprzątać lub wyjdź na spacer,

– ciesz się jedzeniem, próbuj, ale nie najadaj się jakby jutro miałby być koniec świata,

– spędzaj czas z bliskimi – to oni są najważniejsi a nie mazurek czy karkówka na stole,

– nie odchudzaj na siłę tego co jesz raz w roku – nie zawsze takie modyfikacje wychodzą na dobre,

– nie wariuj, nie licz kilokalorii, ale zachowaj rozsądek i wróć do zdrowych nawyków po świętach.

Smacznego i Wesołych Świąt Wielkanocnych!