Za pewne dziś większość rodzin zabierze się za legendarną sałatkę jarzynową (w Boże Narodzenie zamiast majonezu dałam jogurt naturalny i była rzeczywiście niejadalna). Ja mam dla Was przepis z kuchni żydowskiej, który ostatnio robiliśmy na zajęciach – ja troszkę zmodyfikowałam go po swojemu. Fajnie się sprawdzi się jakoś zamiennik jarzynowej.
Sałatka żydowska ze śledziem:
– 5 dużych ziemniaków,
– 1 por,
– 3 gruntowe ogórki zielone,
– 2 płaty śledziowe,
– sos pietruszkowy: jogurt naturalny, majonez, pietruszka i przyprawy.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować. W tym czasie obrać por i pokroić w kostkę, ogórki w grubsze plastry, a śledzia w drobną kostkę. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Przygotować sos – 1 łyżka majonezu wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego. Dodać przyprawy (u mnie sól i odrobina czosnku). Sałatkę układać warstwowo: ziemniaki, ogórek, sos, por, sos, aż się skończą. Na wierzch ułożyć śledzia.
Rady dietetyka na święta?
– pij dużo wody,
– nie przesiaduj przy stole – między nawałnicami gości pomóż sprzątać lub wyjdź na spacer,
– ciesz się jedzeniem, próbuj, ale nie najadaj się jakby jutro miałby być koniec świata,
– spędzaj czas z bliskimi – to oni są najważniejsi a nie mazurek czy karkówka na stole,
– nie odchudzaj na siłę tego co jesz raz w roku – nie zawsze takie modyfikacje wychodzą na dobre,
– nie wariuj, nie licz kilokalorii, ale zachowaj rozsądek i wróć do zdrowych nawyków po świętach.
Smacznego i Wesołych Świąt Wielkanocnych!