Na deser poleca się domowy budyń jaglany (w wersji wege).
Kasza jaglana – inaczej proso- jest bogatym źródłem węglowodanów, białka wysokiej jakości, krzemu i witamin z grupy B (od B1 do B6).
1. Budyń jaglany.
Składniki na 3 porcje :
– 1 woreczek kaszy jaglanej,
– ok. 250 ml napoju ryżowego,
– dodatki: owoce i orzechy wedle uznania.
Sposób przygotowania:
– kaszę jaglaną dokładnie przepłukać wodą, wysypać z woreczka do garnka i zalać napojem ryżowym (1 szklanka wystarczy). Gotować do miękkości. Następnie zblendować na gładką masę (tu można dodać ok.50 ml napoju, aby blendowanie lepiej poszło i nie obudziło 3/4 sąsiadów). Podać z ulubionymi owocami i orzechami
A co sądzę o napojach roślinnych? Są fajnym urozmaiceniem diety, szczególnie roślinnej – napój, który był użyty przeze mnie był wzbogacany w wapń i witaminę B12. Ale czy uważam je za konieczne w diecie zamiast mleka? Moim zdaniem o ile nie mamy przeciwwskazań do picia mleka (jak np. nietolerancja laktozy) lub ideologicznych przekonań (np. weganizm) to nie jest to obowiązkowe. A jeśli źle się mleku czujemy wskazana jest diagnostyka lekarska, a nie pochopne wyłączanie mleka z diety. Mimo obecnej złej otoczki wokół mleka, jest ono bogatym źródłem wapnia i białka, w zależności od zawartości tłuszczu zmienia się zawartość witamin A, D i E. Dlatego też wyłącznie mleka z diety bez zastąpienia produktami bogatymi w podane wyżej składniki może prowadzić do niedoborów. Warto wtedy wypróbować także fermentowane produkty mleczne. I na to należy zwrócić uwagę.
3. Czeko budyń jaglany.