Wege budyń jaglany w kilku wydaniach [przepisy]

206
Rate this post

Na deser poleca się domowy budyń jaglany (w wersji wege).

Kasza jaglana – inaczej proso- jest bogatym źródłem węglowodanów, białka wysokiej jakości, krzemu i witamin z grupy B (od B1 do B6).

1. Budyń jaglany. 

Składniki na 3 porcje :

– 1 woreczek kaszy jaglanej,

– ok. 250 ml napoju ryżowego,

– dodatki: owoce i orzechy wedle uznania.

Sposób przygotowania:

– kaszę jaglaną dokładnie przepłukać wodą, wysypać z woreczka do garnka i zalać napojem ryżowym (1 szklanka wystarczy). Gotować do miękkości. Następnie zblendować na gładką masę (tu można dodać ok.50 ml napoju, aby blendowanie lepiej poszło i nie obudziło 3/4 sąsiadów). Podać z ulubionymi owocami i orzechami

A co sądzę o napojach roślinnych? Są fajnym urozmaiceniem diety, szczególnie roślinnej – napój, który był użyty przeze mnie był wzbogacany w wapń i witaminę B12. Ale czy uważam je za konieczne w diecie zamiast mleka? Moim zdaniem o ile nie mamy przeciwwskazań do picia mleka (jak np. nietolerancja laktozy) lub ideologicznych przekonań (np. weganizm) to nie jest to obowiązkowe. A jeśli źle się mleku czujemy wskazana jest diagnostyka lekarska, a nie pochopne wyłączanie mleka z diety. Mimo obecnej złej otoczki wokół mleka, jest ono bogatym źródłem wapnia i białka, w zależności od zawartości tłuszczu zmienia się zawartość witamin A, D i E. Dlatego też wyłącznie mleka z diety bez zastąpienia produktami bogatymi w podane wyżej składniki może prowadzić do niedoborów. Warto wtedy wypróbować także fermentowane produkty mleczne. I na to należy zwrócić uwagę.

 

2. Przekładaniec budyniowo-owocowy. 
Gdybym jeszcze Was nie przekonała do wege budyniu jaglanego to mam jeszcze jedną propozycję podania:
– budyń jaglany na mleku ryżowym
-karob/kakao
– banan
– płatki migdałowe.
Układamy warstwami i gotowe!

 

 

3. Czeko budyń jaglany. 

 

Pomysł na zdrowe słodkie śniadanie? Około 250 kcal w porcji, a dużo pyszności
Budyń jaglany z wiosennymi owocami:
Składniki na 4 porcje:
– 100 g kaszy jaglanej,
– ok. 400 ml mleka (lub napoju roślinnego),
– 10 g czyli duża łyżka karobu/kakao,
– rabarbar (ok. 80 g – jedna łodyga),
– truskawki (ok. 70 g – garść),
– płatki migdałowe (10 g – jedna łyżka),
– opcjonalnie słodzidło do obtoczenia rabarbaru.
Sposób przygotowania:
Kasza jaglaną przepłukać i wrzucić do garnka zalać mlekiem/napojem roślinnym w stosunku 1:2 (np. pół szklanki kaszy zalane szklanką mleka). Gotować ok. 15-20 minut. Następnie zblendować kaszę na gładki budyń (na początku dodać ok. pół szklanki mleka wymieszanego z kakao/karobem). Gotowy budyń układać warstwami na przemian w pokrojonymi truskawki i rabarbarem. Udekorować płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza na porcję:
E: 249 kcal
W: 35.9 g
B: 10.0 g
T: 8.8 g
Bł: 7.3 g