Żywność

Znajdź tu wszystko, co musisz wiedzieć o żywności, od kluczowej roli, jaką odgrywa w zdrowej diecie, po to, jak najlepiej ją wykorzystać w celu utraty wagi. Ta kategoria jest pełna informacji o różnych rodzajach żywności, ich wartości odżywczej, korzyściach dla zdrowia, a także potencjalnych skutkach ubocznych nadmiernego spożycia niektórych typów pokarmów. Zapoznaj się z naszymi postami, aby dowiedzieć się, jak skutecznie balansować swoją dietę i jak wybór odpowiednich produktów może wpłynąć na Twoje cele odchudzania. Bez względu na to, czy szukasz informacji o superfoods, chcesz zrozumieć, jakie składniki są ukryte w Twojej ulubionej żywności, czy potrzebujesz porad na temat zrównoważonych i zdrowych przepisów, ta kategoria żywności jest stworzona z myślą o Tobie. Rozpocznij swoją podróż ku zdrowszemu stylowi życia, dowiadując się więcej o tym, co naprawdę znajduje się na Twoim talerzu.

Pudding i magia nasion chia. Właściwości odżywcze i zdrowotne puddingu chia.

0
Nasiona chia – inaczej szałwia hiszpańska – to małe ziarenka, które jak opisywane już przeze mnie siemię lniane, bardzo dobrze chłoną wodę.Skąd pochodzą nasiona...

Cholesterol

0
Cholesterol to związek organiczny obecny w każdej komórce naszego organizmu (pochodne cholesterolu). Decyduje o wielu właściwościach naszych komórek. Większość ludzi nazywa tak lipoproteiny występujące...

Gofry bananowe. Właściwości zdrowotne i odżywcze bananów. 

0
Dziś propozycja dobra zarówno na słodkie śniadanie na kolację, a przy okazji przepis z gatunku #nowasteSmakowite gofry bananowe.Składniki na 5 gofrów:- 2 bardzo dojrzałe banany,-...

Czas na Młody Jęczmień!

0
Ostatnio odnotowaliśmy duży wzrost zainteresowania Młodym Jęczmieniem.  Powody takiego zjawiska mogą być dwa: albo jest to spowodowane wypowiedziami gwiazd w pewnej popularnej telewizji śniadaniowej...

Właściwości odżywcze i zdrowotne cebuli.

0
Niestety sezon przeziębień trwa, więc warto poznać kilka ciekawostek o pokarmie, który na pewno w tym czasie nam się przyda - czyli cebuli.Czym charakteryzuje...

Granat – owoc miłości, płodności i bogactwa. Właściwości odżywcze i zdrowotne granatu

0
Dzień dobry! Wracamy do starego cyklu - korzyści zdrowotne danych pokarmów. Dziś jako temat główny granat. ✔starożytni uważali granat za symbol miłości, płodności i bogactwa.✔ granat...

Właściwości odżywcze liczi. Czy warto sięgać po chińską śliwkę? 

0
Liczi czyli chińska śliwka.Ojczyzną liczi są południowe Chiny, dlatego też owoc ten często nazywany jest chińską śliwką. Liczi to egzotyczna roślina, której właściwości...

Korzyści ze spożywania kiwi

0
Czym charakteryzuje się kiwi?Kiwi czyli inaczej owoc aktinidii nazywano dawniej chińskim agrestem od miejsca jego pochodzenia. Obecną nazwę nosi dopiero od 1974 r. i...

Korzyści ze spożywania rzodkiewek. Właściwości zdrowotne. 

0
Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?Rzodkiewka jest dobrym źródłem witaminy C, B1, B2, B3 oraz takich składników mineralnych jak: żelazo, wapń, magnez, siarka, miedź i mangan.Jak...

Gorzka prawda o cukrze

0
Dwa razy dziennie pijesz słodką kawę, po obiedzie przychodzi czas na kawałek ciasta, a pod wieczór czekoladowe cukierki przed telewizorem. Niby nic… Czy zastanawiałeś...

Ocet jabłkowy – czy naprawdę po nim schudnę?

0
Czy rozsławiany ostatnio ocet jabłkowy sprawni, że tłuszcz z Twojego ciała nagle zniknie? Niestety nie, ale jeśli masz cierpliwość i będziesz go stosować codziennie...

Niskokaloryczne chipsy

0
Kto z nas nie ma czasami ochoty na jakąś słoną lub słodką, chrupką przekąskę? Niestety, to właśnie niekontrolowane przekąski są zgubne dla naszej figury. Trudno oprzeć się...

Zapach mandarynek i ich właściwości zdrowotne.

0
Ponoć są ludzie, którzy w święta Bożego Narodzenia w 99% składają się z mandarynek! Pozostając przy temacie świąt nie zapominajmy o 2 porcjach owoców dziennie!...

Mieć figurę jak ten szparag…

0
W TV, radio i sklepach głoszą, że sezon na szparagi jeszcze trwa. Trzeba się spieszyć, by skorzystać z odchudzających właściwości szparagów, zanim znikną ze...

Morele – owoce słońca. Właściwości odżywcze i zdrowotne moreli

0
Morele - smaczne, zdrowe i idealne do deserów. Lubicie?Dlaczego warto jeść morelę?Morela nazywana jest owocem urody – zawiera sporo prowitaminy A, dobrze działa na...

Guarana – skarb Amazonii

0
Właśnie wspominam sobie czasy szkolnej ławki, gdzie z ogromnym zaciekawieniem na lekcji geografii słuchałam o amazońskiej tropikalnej puszczy. Moim niespełnionym marzeniem jest wyprawa wzdłuż...

Właściwości odżywcze i zdrowotne szpinaku

0
Szpinak - można go kochać lub nienawidzić. Po latach kojarzenia go wyłącznie z zieloną pałką wraca do łask w diecie Polaków.Skąd pochodzi szpinak?Jego nazwa...

Mięso czerwone w diecie. Wołowina – jak to jest z tymi stekami? Rodzaje steków.

0
Po napisaniu tekstu o wołowinie na Dietetycy.org.pl - Portal dla dietetyków pomyślałam, że dobrze byłoby również Wam przybliżyć ten ciekawy, a jednak zaniedbany temat - spożywanie...

Borówki czy jagody? Właściwości odżywcze i zdrowotne borówek.

0
Zgodnie z zapowiedzią dziś porozmawiamy o borówkach - tych amerykańskich i naszych swoiskich jagodach.Dlaczego warto jeść jagody?Borówka czernica to inaczej po prostu jagoda leśna....

Głowa pełna witamin

0
Temperatury coraz wyższe, ubrania coraz lżejsze i cieńsze… Nie da się ukryć, że wiosna w pełni. Wraz z nadejściem tej pory roku coraz częściej...

Mango – słodki smak zdrowia. Właściwości odżywcze i zdrowotne mango.

0
Dziś zgodnie z tym co zapowiadałam na story na IG kilka słów na temat korzyści zdrowotnych ze spożywania mango.Jak jeść mango?Dobre, dojrzałe do zjedzenia...

Arbuz – na zdrowie

0
Lato to czas, gdy dojrzewają bardzo różne owoce. Warto je jeść ponieważ zawierają w sobie wiele substancji, które wspomagają nasze zdrowie. Czasami nawet nie...

Mleko – zdrowie w kartonie?

0
Od młodości większość z nas przyzwyczajana była do picia mleka. Pierwszym pokarmem, który otrzymamy po narodzinach jest mleko matki. Popularne jest też picie mleka...

4 owoce, których nie może zabraknąć w Twojej diecie

0
Czym byłoby lato bez kusząco barwnych i smakowicie pachnących owoców? Wszyscy straszą nas, że od owoców się tyje, jednak rezygnacja z nich pozbawia nas...

Jabłka i jabłuszka

0
Zadziwiają mnie rosnące ceny jabłek w sklepach. Doszło do tego, że są droższe, niż owoce egzotyczne. Trzymam się wersji, że to nie ze względu...

Seler naciowy – dlaczego warto go jeść?

0
Jakie składniki mineralne i witaminy zawiera seler?Seler naciowy – zawiera dużo witaminy C, K i prowitaminy A oraz potasu. Skutecznie nawadnia, bo zawiera sporo...

Dlaczego warto spróbować kiwano?

0
Znacie taki owoc jak kiwano? Próbowaliście kiedyś?Czym charakteryzuje się kiwano? Kiwano, inaczej nazywany ogórkiem rogatym lub kolczastym, to egzotyczny owoc rodem z Afryki. Wyglądem przypomina...

Sezon szparagowy czas zacząć. Właściwości odżywcze i zdrowotne szparagów

0
Szparagi. Znacie, lubicie? Ja przyznam, że po raz pierwszy próbowałam w tamtym roku, ale na pewno zostaną w moim jadłospisie. Na początku roku napisałam...

Organiczne zielone pędy jęczmienia 100%

0
Dlaczego stosować organiczne zielone pędy jęczmienia? W dzisiejszym świecie zbyt mocno oczyszczonych i zbyt mocno przetworzonych produktów spożywczych, możemy mieć problemy ze znalezieniem pokarmów dobrych...

Węglowodany

0
Sacharydy, cukrowce to inne nazwy węglowodanów. Węglowodany mają prostą budowę - tworzone są przez węgiel, tlen i wodór. Charakterystyczną cechą budowy większości z nich...

Dieta Ojca Grande

Dieta Ojca Klimuszko

Dieta grupa krwi A

Dietetyka: